یکی از جذاب ترین روش های پرینت با پرینتر های سه بعدی FDM است. چاپ مولتی کالر یا چند رنگی امکان ساخت مدل ها و قطعات با رنگ های مختلف را می دهد.
ساده ترین راه برای چنین پرینت هایی استفاده از چاپگرهای چندنازله است که می توان با تنظیمات نرم افزار اسلایدر مثل Cura و … از این توانایی پرینتر چند نازله استفاده کرد و محصولی با رنگ های مختلف بدون هیچ توقف یا استفاده از لوازم جانبی تولید کرد.
اما در این مقاله قصد داریم به شما روش هایی برای پرینت مواتی کالر با چاپگر تک نازل خودتان را آموزش دهیم پس صبور باشید و تا انتهای مطلب با ما همراه باشیم چون روش آخر روشی کاملا جدید و کاربدی برای شماست.
پرینت مولتی کالر به 3 صورت امکان پذیر است:
الف)انتخاب فیلامنت های مولتی کالر
ب)تعویض فیلامنت در میانه پرینت و پرینت مولتی کالر لایه به لایه( Pause and Swap Filament)
ج) روش های معروف به (DIY(Do it yourself
به دلیل مفصل بودن روش سوم این روش در مقاله پرینت چند رنگی با پرینتر چند نازل 2 قرار دارد.(اگر از پرینتر سه بعدی در حد متوسط هم اطلاعات داشته باشید پس حتما با دو روش اول کاملا آشنا هستید پس به قسمت دوم این مطلب بروید)
1- استفاده از فیلامنت های رنگین کمانی (Rainbow) و مولتی کالر(mc)

همانطور که در تصویر فوق مشاهده می کنید این نوع فیلامنت ها در هنگام تولید به صورت چند رنگی یا همان multicolor عرضه می شوند.
می توان گفت اکثر(شاید هم تمام) این نوع از فیلامنت ها از متریال Pla هستند و در تنوع رنگی بسیار زیادی قابل تهیه هستند.
این نوع از فیلامنت برای تولید اکسسوری ،لوازم دکوراتیو و موارد بسیاری که نیاز به زیبایی بصری دارد بسیار کاربردی و پر متقاضی اند پس اگر قصد تولید لوازم دکوراتیو خاص دارید از فیلامنت های تک رنگ دست بردارید و این نوع فیلامنت ها را استفاده کنید.(به شما اطمینان میدهم پس از استفاده از این نوع فیلامنت به دلیل چشم نواز بودن محصول تولیدی عاشق این سبک فیلامنت شوید)
2- تعویض فیلامنت( Pause and Swap Filament)

در این روش با اسلایس مدل باز طریق نرم افزار اسلایدر در لایه ی مورد نظر ،دستگاه را pause و فیلامنت بعدی را جایگزین خواهیم کرد.
یکی از بیشترین کاربردهای این روش برای سهولت در جداسازی ساپورت است، می توان ساپورت را از متریالی که حلال آن را در اختیار داریم چاپ کردو پس از اتمام پرینت ساپورت ماده را تعویض کرده و در پایان پرینت محصول نهایی را به داخل حلال ساپورت بگذاریم.
مرحله 1: طراحی یک مدل برای چاپ چند رنگ
قبل از ورود به فرآیند چاپ، ابتتدا باید محصول را به صورت چند رنگی برای خودمان طراحی کنیم.تغییر رنگ یا الگوهای خاصی را که می خواهید به دست آورید در نظر بگیرید و مدل خود را بر اساس آن برنامه ریزی کنید. می توانید از نرم افزارهای طراحی مانند Tinkercad، Fusion 360 یا Blender برای ایجاد یا تغییر مدل خود استفاده کنید.
برای ایجاد یک مدل برای چاپ چند رنگ، باید مناطقی را که رنگ ها تغییر می کنند را مشخص کنید. به خاطر داشته باشید که تغییر رنگ ممکن است در لایه ها یا ارتفاعات خاصی اتفاق بیفتد، بنابراین هنگام طراحی مدل خود بر اساس آن برنامه ریزی کنید.
مرحله 2: برش مدل با دستورات مکث(pause)
در این مرحله، باید نرم افزار اسلایسر را پیکربندی کنید تا دستورات pause را در لایه ها یا ارتفاعات مورد نظر که در آن تغییر رنگ رخ می دهد، ایجاد کند.
بستههای نرمافزاری برشکننده مختلف، رابطها و گردشهای کاری متفاوتی دارند، اما روند کلی یکسان باقی میماند. برای یادگیری نحوه افزودن دستورات مکث، با مستندات یا آموزش های نرم افزار اسلایسر خاص خود مشورت کنید.
برای مثال، در Ultimaker Cura، میتوانید به منوی «افزونهها» دسترسی پیدا کنید، «Post Processing» را انتخاب کنید، و سپس «Modify Gcode» را انتخاب کنید تا دستور مکث را در لایه مورد نظر اضافه کنید.
مرحله 3: چاپ و تعویض فیلامنت
با slice مدل و اضافه شدن دستورات مکث، زمان شروع فرآیند پرینت فرا رسیده است. اولین رنگ فیلامنت را در چاپگر سه بعدی خود قرار دهید سپس چاپ را شروع کنید و آن را از نزدیک نظارت کنید.
هنگامی که چاپ به لایه یا ارتفاع مشخص شده ای می رسد که در آن تغییر رنگ باید رخ دهد، چاپگر به طور خودکار مکث می کند یا پیامی نشان می دهد که زمان تعویض فیلامنت فرا رسیده است. دستورالعمل های ارائه شده توسط چاپگر خود را دنبال کنید تا اولین رنگ رشته را خالی کرده و رنگ دوم را بارگیری کنید.
توجه داشته باشید که چاپگرهای مختلف ممکن است رویه های متفاوتی برای تعویض فیلامنت داشته باشند. برخی از چاپگرها ممکن است به صورت خودکار فیلامنت را در صورت توقف جمع کنند، در حالی که برخی دیگر ممکن است نیاز به مداخله دستی برای تخلیه و بارگیری فیلامنت داشته باشند. برای دستورالعمل های خاص به دفترچه راهنما یا مستندات چاپگر خود مراجعه کنید.
هنگامی که فیلامنت را با موفقیت تعویض کردید، چاپ را از سر بگیرید. چاپگر به چاپ با رنگ جدید ادامه میدهد و یک انتقال بدون درز بین دو رنگ ایجاد میکند. چاپ را تا کامل شدن کنترل کنید، مطمئن شوید که لایه ها به درستی می چسبند و رنگ ها به آرامی تغییر می کنند.
مرحله 4: پایان کار و پس پردازش چاپ مولتی کالر
پس از اتمام پرینت، شی چاپ شده را از صفحه ساخت خارج کرده و آن را برای هر گونه نقص یا مشکل بررسی کنید. در صورت لزوم، مراحل لازم پس از پردازش را برای تمیز کردن، صیقل دادن یا اصلاح چاپ انجام دهید.
برخی از تکنیک های متداول پس از پردازش عبارتند از سنباده زدن، رنگ آمیزی، یا استفاده از یک پوشش شفاف برای بهبود رنگ ها و ظاهر کلی چاپ.
به یاد داشته باشید که هنگام کار با مواد و تجهیزات پس از پردازش، اقدامات احتیاطی مناسب را رعایت کنید. دستورالعمل ها و دستورالعمل های سازنده را برای تکنیک های خاص پس از پردازشی که قصد استفاده از آنها را دارید، مشورت کنید.
تبریک می گویم! با استفاده از روش Pause and Swap Filament یک چاپ دو رنگ خیره کننده با موفقیت ایجاد کردید. حال، بیایید روش دوم چاپ چند رنگ را بررسی کنیم: چاپ اشیاء در چند قطعه.
با قسمت دوم و جذاب ایم مقاله همراه باشید.